Okul korkusu, çocuğun çeşitli kaygılar nedeniyle okula gitmeyi reddetmesidir. Okul reddi eğitim hayatının her döneminde yaşanabileceği gibi, geçiş dönemlerinde yani okula başlama dönemlerinde daha sık karşımıza çıkar.

Okul korkusu olan çocuklar ebeveynlerinden ayrıldıklarında nedenini tarif edemedikleri yoğun bir kaygı yaşarlar. Bu nedenle okulda durmak istemezler, zorlandıklarında ağlama krizleri , öfke nöbetleri, kusma, baş ağrısı,bulantı ve karın ağrısı gibi psikosomatik belirtiler ortaya çıkabilir. Okulda yoğun kaygı yaşayan çocuklar okula gitmediklerinde, hafta sonları oldukça rahatlardır.

Okul korkusunun nedeni nedir?

Okul reddinin temelinde çocuğun anne babadan ayrılarak bağımsızlaşmaması nedeniyle yaşadığı güvensizlik yatar. Okul korkusu diye adlandırdığımız aslında anne babadan ayrılma korkusudur. Bunu yaşayan çocukların anne babalarında genellikle bağımlı bir ilişki gözlemlenir. Anne veya babanın çocuğa bir şey olacak korkusuyla aşırı korumacı tutumu çocuğu okul ortamından soyutlaştırarak bağımsızlaşmasını engeller.

Eğer çocuğunuz okula gitmeyi reddediyorsa;
📍 Çocuğu kaygılandıran ve korku veren durumun kaynağı araştırılmalıdır. Çocuğun kaygı duyduğu durum hakkında konuşmasına fırsat verilmelidir.
📍Okula gitmediği için çocuğu suçlamamak gerekir. Bu durumun başka çocuklarda da görülebileceğini anlatmak, çocuğu anladığınızı gösterecek ve onunla güvenli bir ilişki kurmanızı sağlayacaktır.
📍En önemlisi çocuk okula gitmek istemediğinde ne olursa olsun ikna edilip okula götürülmelidir. Kararlı bir şekilde bunun asla kabul edilemez bir durum olduğu, herkesin mutlaka okula gitmesi gerektiği kesin bir dille söylenmeli ve mutlaka okula götürülmelidir. Sorun okula gittiği dönemde, öğretmen ve aile işbirliği ile çözülmelidir. İstemediğinde okula gitmemesi sorunun daha fazla artmasına ve aile içi çatışmaya neden olur.
📍Okul reddinin uzun süreli olduğu durumlarda aile yardım için bir uzmana başvurmalıdır.

YAZAR: Psk. Ayten ATAÇ